News

Restauracja / Реставрація. Онлайн-мапа довоєнних вивісок Франківська

01.08.2019

Минулого року Івано-Франківськ ніби заново звернув увагу на малопомітні старовинні написи на фасадах будинків у середмісті. Завдяки проєкту з дослідження та реставрації старовинних вивісок Івано-Франківська, який отримав грант від Urban Space 100, дві вивіски — на вул. Шевченка, 74 та вул. Січових Стрільців, 17 — відреставрували. Але це були не єдині вивіски, які збереглись.

Де шукати сліди міста, якого вже давно немає — дивіться на мапі «Куфера».

Чому їх так мало?

Готуючи матеріал, ми звернулись до Аліни Букіної — тодішньої координаторки проєкту з реставрації вивісок. Вона розповіла, що їхнє дослідження довоєнних стінописів виявило шість таких вивісок, які збереглись у центрі Івано-Франківська. Щоправда, зараз їх стало ще на один менше — вивіска на вул. Сахарова, 19 зникла під шаром тиньку цього року.

Краєзнавець Іван Бондар підтверджує: старовинних вивісок у Франківську і справді залишилось мало. Щоправда, за його словами, їх значно більше, ніж ми думаємо — адже більшість просто сховані за штукатуркою.

«Усі ці вивіски й написи — це була приватна конкуренція. Вони були потрібні для того, щоб заманити клієнта. Тому більшість з них були зроблені іноземними мовами — адже у місті мешкало багато поляків, євреїв. У 1939 все докорінно змінилось: прийшла радянська влада, місто опинилось у нових економічних умовах — не було необхідності в крамницях і реклама як така стала непотрібною. Було достатньо прикріпити зверху вивіску «Гастроном», щоб там купували продукти. Потім прийшли німці, і знищили те, що не замалювали радянські війська», — розповідає краєзнавець.

Продовження у статті від онлайн видання Куфер.

Фото: Андрій Сидорук
Текст: Ольга Перехрест