News

Створюй культуру. Яким буде фестиваль короткого метру в час війни

19.09.2022

В Urban Space 100 стартував новий ґрантовий сезон, що триватиме 15 вересня – 15 жовтня. Це можливість для ініціатив та активних містян отримати кошти на здійснення проєктів з розвитку Івано-Франківська. В рамках цього сезону – розповідаємо, які ідеї вже реалізували за підтримки ґрантового фонду. Перший проєкт – 2-ий Міжнародний фестиваль короткого метру 4:3. 

Ми поспілкувалися з акторами Івано-Франківського академічного музично-драматичного театру імені Івана Франка, а також співзасновниками ГО «Франківський драмтеатр» – Надією Левченко та Іваном Бліндарем. Чому кінофестиваль зараз – справді «на часі» та як мистецтво може підсвічувати соціальні проблеми країни в війні. 

– Фестиваль короткого метру 4:3 отримав ґрантову підтримку Urban Space 100. Серед інших підтриманих проєктів – навчання з тактичної медицини для цивільних та серія подкастів про війну на Urban Space Radio. Чому культурна подія, кінофестиваль, мав опинитися серед проєктів-переможців цього сезону?

Іван Бліндар: Перш за все, це фестиваль про кіно, про українське кіно. Зараз потрібно багато говорити, багато вкладати в культурний фронт – це одна зі складових нашої нації. Мистецтво важливо підтримувати, адже це те, що споконвіку нищили і нищать наші сусіди-агресори, сусіди-терористи. Тому зараз треба максимально відновлювати і популяризувати українське мистецтво. Не тільки кіно – але оскільки ми з Надією представники театру і дотичні до кіно, ми вирішили почати з цього.

(Іван Бліндар на відкритті кінофестивалю. Фото: Юрій Паливода)

Надія Левченко: Минулого року фестиваль проходив в досить камерній атмосфері, був більше «андеґраундним». Але ж те, що ми бачимо на великих сценах, на великому екрані народжується з андеґраунду. Цей напрямок треба підтримувати, тому ми долучилися до організації. 

Я запалилася цією ідеєю, тому що це не фестиваль «червоних доріжок», не фестиваль звичних нам стрічок повного метру. І мені хотілося б, що ця подія прошуміла. Я часто чую (і мені це страшенно болить), що зараз в українському кіно немає нічого цікавого. Тому цей фестиваль має відбутися, щоби познайомити людей у Франківську з людьми, які на світовому рівні представляють Україну. Які варті того, щоб їх називали зірками та легендами. Щоби до них в кіно ходили, щоби в них брали інтерв’ю, щоби з ними фотографувалися на вулицях. Бо вони дуже багато вкладають в українську кіноіндустрію. Таких людей треба прославляти. 

– Що змінилося в програмі подій фестивалю в порівнянні з минулим роком? 

Надія Левченко: Цього року фестиваль вже не про «концерти», як було колись. Він більше освітнього напрямку. Ми розширили його лекторіями, майстер-класами, панельними дискусіями на важливі теми. Це і тема мови у кіно, і тема маніпуляцій кінематографом – про це треба говорити! Люди, яких ми запросили знають, про що говорять та за що борються – всі ці 8 років.  Зараз, завдяки підтримці Urban Space 100, ми можемо запросити цих людей, зірок українського кіно, і зустріти їх гідно. В час війни, хочеться, щоб люди відчули себе людьми і розуміли, заради чого ця боротьба. Щоби було, куди і до чого повертатися. Важливо, де далі ментально буде молодь, яка формується в цей час. Вони мають вчитися.

(Відкриття кінофестивалю.  Фото: Юрій Паливода)

Надія Левченко: Наша громадська організація, «Франківський драмтеатр», була створена, щоби в місті було різноманіття мистецьких потоків, і в рамках фестивалю ми беремося за певну просвітницьку діяльність. Показати гідну програму, познайомити з гідними людьми, зацікавити театром та кіно. Конкурсна програма, звісно, цікава, та для мене головна цінність цього фестивалю саме в спілкуванні. 

– А кого саме з діячів українського кіно вдалося залучити, кого «вихоплювати» для фотографій та автографів? 

Надія Левченко: Це і Валентин Васянович, і Дмитро Сухолиткий-Собчук, Ірма Вітовська-Ванца. Буде щоденний акторський інтенсив від Катерини Горностай, яка просто «прогриміла» зі своїм «Стоп Земля» перед війною. Буде сценарний майстер-клас від Марисі Нікітюк. Ми маємо досвід мультидисциплінарних фестивалів і використали його зараз. Тому в програмі буде Анатолій Сачівко (український хореограф, який зняв кінобалет «Водуруду» – ред.) – і його фільм, і хореографічний майстер-клас. Також буде показ позаконкурсної програми. 

– Чи події будуть безкоштовними для відвідувачів? 

Надія Левченко: Всі події, окрім показів конкурсної програми, будуть безкоштовними для відвідувачів, але й буде можливість залишити донат. На кожній локації будуть QR-коди, всі гроші з продажу квитків на покази, з подій будуть йти на потреби ГО «Франківський драмтеатр». Ми організували такий рух опору, рух допомоги під час повномасштабного вторгнення, і продовжуємо підтримувати українських захисників на передовій. Знаходимо можливості, і фестиваль – один з приводів заробити та допомогти. Тому фестивалимо, але з користю. 

(Відкриття кінофестивалю.  Фото: Юрій Паливода)

– Які події ви б особливо радили не пропустити, що б хотіли відвідати самі? 

Іван Бліндар: Для мене це дві панельні дискусії: тема першої – це питання мови. Здавалось би, дивно, навіщо знов вертатися до цього питання, коли і так все зрозуміло. Але все ще є люди, які вважають, що мистецтво поза політикою. Тому ми мусимо повертатися до цього питання, щоби кожен висловив свою думку – це буде дискусія за участі представників різних мистецьких течій. І тема другої – кіно як засіб маніпуляції, як засіб впливу на людей. Проти нас працює потужна пропаганда, яка роками розвивалася – ще від початку XX століття. Країна-терорист вливає в неї просто шалені гроші, і ми мусимо їй протистояти. Питання якраз в тому, як за допомогою кіно протистояти пропаганді і чи варто нам також долучатися до пропаганди. Насправді я б хотів бути всюди, але доведеться обирати. 

Надія Левченко: Я б хотіла потрапити на покази в кімнату в Палаці Потоцьких – подивитися, як буде виглядати кіно там. Це буде щось таємниче. І, звичайно, перед показами будуть лекції про ці фільми – я хочу це почути. 

_____________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Фестиваль короткого метру 4:3 проходитиме 15-18 вересня. Програму подій можна знайти на Facebook-сторінці фестивалю

Першоджерело: Тепле місто