News

URBAN SPACE 100 ОГОЛОСИВ ПЕРЕМОЖЦІВ ОСІННЬОГО ҐРАНТОВОГО СЕЗОНУ

30.10.2021

30 жовтня відбулися 29-ті Загальні Збори в громадському ресторані Urban Space 100. Згенерована сума чистого прибутку становила — 410 846 грн. Фінансування отримали 8 проєктів на загальну суму 368 527 грн.

 Детальніше про підтримані проєкти: 

1. Оновлення Urban Xmas Radio та запуск різдвяного сезону

Сума ґранта: 39 800 грн

Urban Space Radio  планує не тільки оновити різдвяну базу, а й зібрати історії зі всієї України щодо святкування Різдва. Таким чином вони планують:
- стимулювати діалог між різними регіонами України;
- розвивати просвітницький напрямок, зокрема, щодо автентентики та традицій української культури;
- знайомити аудиторію з якісною сучасною музикою.

Мета проєкту: через серію подкастів та оновлення музичної бази на різдвяну тематику,  об’єднати родини та українців із різних куточків світу, архівувати українську автентичність та традиції.

Завдяки фінансуванню Urban Space 100 буде покрито витрати на виготовлення програмного продукту, зміну музичної бази та рекламу в соціальних мережах.

2. Коло Турботи — місяць обізнаності медичних працівників по роботі з горем

Сума ґранта: 24 458 грн

Вже другий рік поспіль автори проєкту будуть проводити місяць навчання для лікарів по роботі з перинатальними втратами. Першим кроком в межах діяльності проєкту було створення та публікація посібника для лікарів, які працюють з перинатальними втратами — проєкт вперше отримав тоді фінансову підтримку від Urban Space 100. За 2 роки організація безкоштовно розповсюдила 1600 друкованих версій посібника та 600 посібників було завантажено онлайн. Минулого року було проведено вебінар "Коло Турботи", після якого друковані матеріали для підтримки батьків замовили понад 90 медичних працівників з різних куточків України. Цього року знову проводитиметься місяць обізнаності по роботі з батьками, які переживають горе, тож потрібно знову забезпечити річним запасом інформаційних матеріалів медичних працівників міста, області та України, коли такі запити будуть.

Мета проєкту: покращення якості підтримки батьків, які пережили перинатальну втрату у медичних установах. Інформування лікарями про доступну підтримку.

Завдяки фінансуванню від Urban Space 100 буде покрито витрати на друк брошур, листівок та наліпок.

3. Ревізіоніський синдром: Український радянський та український польський авангард в тандемі Кадана та Андруховича

Сума ґранта: 34 500 грн

“Ревізіоніський синдром” — це проєкт, що запрошує глядачів звернути увагу на історію західно-українського мистецького авангарду. Окрім виставки відбудеться онлайн-офлайн дискусія про авангард з запрошеними дослідниками та дослідницями. А також лекція про психічне здоров’я від запрошених спеціалістів.

Мета проєкту: переосмислити тему українського та зокрема західно-українського авангарду через виставку, куровану Нікітою Каданом, та публіцистичну програму авторства Юрія Андруховича.

Завдяки фінансуванню від Urban Space 100 буде покрито витрати на дизайн, піар-менеджмент, виготовлення експозиційних вітрин оренду техніки та оформлення робіт у рами.

4. Майстерня: мистецтво_навчання

Сума ґранта: 56 000 грн

Проєкт допоможе створити альтернативні умови для тих, хто бажає відкрити свій творчий потенціал через заняття, майстер-класи, лекції, відвідування майстерень, виставок, музеїв. А також за допомогою живого спілкування відкрити нові можливості для саморозвитку. Збільшення кількості зацікавлених сучасним візуальним мистецтвом сприятиме атмосфері взаєморозуміння, толерантності та урізноманітнить творчий потенціал жителів міста.

Мета: виявити приховані таланти кожного та перетворити їх на актуальні можливості. Також проєкт сприятиме поширенню толерантності в суспільстві та появі культурного різноманіття.

Фінансування від Urban Space 100 покриє витрати на гонорари митцям, матеріали для творчості, друк та кейтеринг.

5. Франківськ Який Треба Берегти, реставрація 121-літніх дверей по вул. Незалежності, 15

Сума ґранта: 75 000 грн

Будівля 1900 року побудови, пам’ятка архітектури в самому історичному середмісті, на головній пішохідній артерії міста – стометрівці, за адресою Незалежності, 15. Зараз це житловий будинок з комерційними приміщеннями на першому поверсі (мешканці та підприємці також фінансово підтримують реставрацію дверей). Раніше тут знаходився міщанський банк, а в 1941 році на другому поверсі будівлі містився обласний провід ОУН – 14-15 вересня учасники Проводу були заарештовані гестапо, серед них і Василь Бандера, рідний брат Степана Бандери. Читаючи про історію будинку, переконуємося, які важливі події тут відбувалися і що двері справді були свідками усіх цих історичних перипетій.

Щодо дверей, то зараз вони не в найкращому стані – покриті кількома шарами фарби (дослідження покажуть, який ж саме колір був рідним), нижня частина пошкоджена корозією та має знищені деталі, двері частково прикриті вивіскою.

Мета проєкту: збереження історичної спадщини міста Івано-Франківська, на прикладі реставрації 121-літніх металевих дверей на Незалежності, 15.

Ґрантовою програмою Urban Space 100 буде покрито витрати на столярні роботи.

6. Кришталевий камертон

Сума ґранта: 39 900 грн

Проєкт сприятиме підвищенню культурної діяльності населення через залучення широкого загалу до класичного українського музичного мистецтва за допомогою проведення концертів української академічної музики. Концерти відбуватимуться у залі Музею мистецтв Прикарпаття, оскільки там є якісний рояль та чудова акустика. В простір музею є всі умови для присутності глядачів навіть за карантинних обмежень. Для більшого культурно-мистецького обміну організатори хочуть на кожен концерт  запрошувати хоча б одного виконавця з інших міст, щоб приваблювати до мистецького простору Івано-Франківська людей з усієї України.

Мета проєкту: популяризація української академічної музики серед виконавців та глядачів.

Завдяки фінансуванню від Urban Space 100 буде покрито витрати на гонорари та проживання для гостей, дизайн, друк, відео та фотозйомка, витрати на SMM-просування.

7. EcoCity-моніторинг за якістю повітря в м.Івано-Франківськ

Проєкт отримав часткове фінансування на суму: 42 000 грн

В межах проєкту буде розроблено та встановлено пять новітніх станцій моніторингу за якістю атмосферного повітря з інформаційним табло в м.Івано-Франківськ. Чотири з них на зупинках автотранспорту та одну на фасаді ресторану Urban Space 100. Станції будуть обладнані оптичними пиломірами з термокомпенсацією на туманну погоду, які визначатимуть концентрацію дрібнодисперсного пилу в повітрі фракцій 2.5 мікрометра (PM2.5) та 10 мікрометрів (PM10), що утворюється від спалювання будь-яких видів твердого палива, сухостей, дров, вугілля та становить велику небезпеку для здоров'я людей, адже через вдихання подразнює слизову, пошкоджує легені, проникає в кров та запалює судини, спричиняє передчасні інсульти та інфаркти, накопичується в організмі та спричиняє онкозахворювання.

Мета проєкту: застерегти франківчан від шкідливого впливу забрудненого повітря та сприяти зменшенню забруднення повітря через просвітницьку діяльність щодо припинення спалювання решток рослинності, дров та спонукання до переходу на електротранспорт.

Завдяки фінансуванню Urban Space 100 буде покрито витрати на виготовлення станції моніторингу якості повітря.

8. Технічне оснащення експозиції Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби сучасними засобами аудіо та відео візуалізації в залі "Історія УПА» Жителі м. Станіславів в українському визвольному русі.

Проєкт отримав часткове фінансування на суму: 56 869 грн

Івано-Франківський обласний музей визвольної боротьби  ім. С. Бандери відіграє важливу роль у формуванні історичної пам’яті та збереженні національної ідентичності громадян України, знайомлячи відвідувачів з історією українського визвольного руху.

Для сучасної та якісної комунікації експозиційний зал "Історія УПА. Жителі м. Станіславів в українському визвольному русі" необхідно обладнати мультимедійною технікою, що дозволить вмикати й поширювати необмежену кількість абсолютно різної за форматом інформації.

Мета проєкту: розповісти людям про історію та важливість музейної експозиції в живому та цікавому форматі, завдяки використанню необхідної мультимедійної техніки. 

Фінансування від Urban Space 100 покриє витрати на проєктор, проєкційний екран, планшет, навушники, моноблок та підставку для планшетів.

За майже 7 років існування Urban Space 100 підтримав 135 проєктів на загальну суму 3 738 453, 55‬ грн. Ознайомитися з усіма ними можна в розділі “Підтримані проєкти”.

Подати заявку на наступний ґрантовий сезон можна з 15 грудня до 15 січня 2022.
З правилами подачі заявки на ґрант від Urban Space 100 можна ознайомитись за посиланням.