News

Як все влаштовано: координаторка Urban Space 100 про шлях до отримання ґранту

05.07.2022

До завершення літнього ґрантового сезону Urban Space 100 — трохи більше, ніж тиждень. Ми вже ділилися оновленими умовами подання проектної заявки — знайдете їх за цим лінком. Цього разу координаторка програми Марта Гладка розповідає, які проєкти перемагали в конкурсі за попередні 7 років та що змінилося в програмі після початку повномасштабної війни.

Про обов’язкові умови для проєктів:

Ви маєте подати проєкт від імені громадської чи благодійної організації, статутна діяльність якої відповідає меті проєкту. Якщо ви не є учасником такої організації, завжди можна знайти дружню ініціативу, що працює з подібною тематикою, та співпрацювати з ними. Підписати договір на отримання ґрантової підтримки потрібно впродовж 3 місяців. На реалізацію проєкту команда має до 1 року. Якщо з певних причин проєкт реалізувати неможливо, команда має повернути кошти.

Як обирають переможців конкурсу:

Urban Space 100 підтримує соціальні проєкти з 2015 року. Щокварталу ми оголошуємо ґрантовий конкурс, а рішення про переможців приймаються учасниками Загальних Зборів ГО «Урбан Простір 100». Учасники ГО — це люди, які свого часу вклали по $1000 у створення та розвиток ресторану, та здобули право обирати проєкти.

Про підтримані проєкти:

За 7 років Urban Space 100 підтримав 135 проєктів на суму 3 738 453 грн. Найбільш впізнавані — реставрація дверей від ініціативи «Франківськ Який Треба Берегти», щорічний музичний фестиваль «День Вуличної Музики» та станція сортування вторинної сировини «Sort Smart». Прогулюючись містом, ви точно зустрічали й інші проєкти, які підтримав Urban Space 100 — мурал у дворі на Франка, 5 (позаду кафе «Mondays»), кошики для диск-гольфу в парку Шевченка, чи реставровані вивіски-написи XIX століття на вулиці Шевченка, 74 та Січових Стрільців, 17. Частими переможцями ґрантового конкурсу стають мистецькі проєкти: «Ревізіоністський Синдром», виставки в галереї «Детектор», Центрі Сучасного Мистецтва, фестиваль графіті «Алярм», фестиваль короткого метру.

Також одна з цілей діяльності Urban Space 100 — підтримувати неформальну освіту в місті. Це проєкти з робототехніки для дітей, діяльність наукових шкіл, учнівські екопроєкти. За останні три роки ми почали отримувати заявки від муніципальних закладів: музеїв та театрів, що хочуть модернізувати свою базу чи зробити нову експозицію. Ці заклади мають велику аудиторію та просвітницький вплив. Бажання модернізуватися та рухатися в ногу з часом — добра тенденція для таких організацій.

Про відмову в ґранті:

Варто пам’ятати, що це конкурс — ми не можемо підтримати кожен проєкт. Здебільшого, відмовляємо, коли є нереалістичний бюджет, або проблематика проєкту не може бути вирішена ґрантовою підтримкою, чи його тема зараз просто неактуальна. Ще однією причиною відмови може стати відсутність дозвільних документів, якщо проєкт інфраструктурний чи передбачає використання міського простору. Але навіть якщо першого разу проєкт не отримав підтримки, це не означає, що більше не варто брати участь у конкурсі. Доопрацюйте заявку та подайтесь на програму наступного разу.

Про ситуацію зараз:

З початком повномасштабної війни на попередніх Загальних Зборах учасники вирішили направити 600 000 грн чистого прибутку ресторану на медичну підтримку батальйонів ЗСУ через Координаційний Центр допомоги військовим Прикарпаття «SaveUkraineNow». Та допомога потрібна і тут, у тилу. У Франківськ приїхало багато нових мешканців, вони активно долучаються до співтворення міста, налагоджують тут своє життя, роботу, бізнес та дозвілля. Тому зараз наша місія з розвитку міста видається особливо актуальною.

Порада тим, хто подається на ґрант уперше:
Перш ніж подаватися на конкурс, раджу дослідити та зрозуміти для себе: чи справді ґрантова підтримка потрібна для реалізації цієї ідеї. Чи відповідає моя ідея критеріям проєкту? Чи є в мене надійна команда? Чи досягну я окреслених цілей у процесі реалізації цього проєкту? Ґрантова програма Urban Space 100 створена, насамперед, для того, щоби дати поштовх та на старті частково чи повністю профінансувати проєкт, який у майбутньому робитиме сталий позитивний вплив на місто. Ми вболіваємо, щоби підтримані проєкти йшли в «самостійне плавання», як соціальне підприємство «Ба й Ді Клуб», які допомагають пенсіонерам інтегруватися в життя громади, чи мали всеукраїнське значення, як діяльність ГО «Опіка Ангела», що працює з людьми, які перенесли перинатальні втрати — батьками та медперсоналом.

Urban Space 100 — це своєрідне місце зустрічі пасіонаріїв — тих, хто вважає, що місто має бути комфортним для життя: зеленим, технологічним, відповідним до інтересів громади, а його грантовий фонд — це можливість втілити ці зміни в життя. Кожного дня в пасивний чи проактивний спосіб ми стаємо творцями свого міста. Яким буде завтра Івано-Франківськ залежить від кожного з нас уже сьогодні: почати облагороджувати свій двір, організувати благодійне бієнале чи допомогти інтегруватися новим людям у місті.