News

Без вчителів. Як у Франківську працюють безкоштовні курси з програмування

15.01.2020

Колись думали про те, щоб вивчити програмування, але це було дорого/довго/складно?

Можливо, це ваш шанс: восени у Франківську стартували безкоштовні курси з програмування, на які беруть всіх охочих. Аби були вмотивовані, були готові слідкувати за часом та працювати в команді. Адже, як пояснюють у проєкті, його мета — не просто вивчити нових франківських програмістів, а «створити самозарадну спільноту». 

«Куфер» розібрався, як це — вчитись без викладачів і хто може це зробити.

Що це за програма?

«Система peer-to-peer — це освітній підхід, в якому використовується принцип «рівний рівному». Тобто, люди, які вчаться в одній групі, пізнаючи якийсь матеріал, освоюючи його, потім обмінюються знаннями і вчать один одного», — розповідає координатор проєкту Сергій Никоноров.

У Франківськ ця система потрапила з Кропивницького, завдяки місцевому активісту та програмісту Роману Шмельову. Вісім років тому він почав викладати програмування, а чотири роки тому заснував ІТ-простір «Коло» та відкрив безкоштовну школу програмування Ш++. Він же адаптував курс з комп’ютерних наук, який викладають у Стенфордському університеті, а також створив онлайн-портал, який дозволяв викладати програмування практично без участі менторів та викладачів.

«Вони відкатували програму 1,5 роки. Потім ми з ним познайомились — і я запропонував їм масштабувати цей проєкт на Івано-Франківськ. Таким чином була написана нова версія порталу для Івано-Франківська, що й було частково профінансовано Urban Space 100», — розповідає Сергій.

Тож як це працює?

Особливість навчання за системою Peer to peer — у вас справді немає викладача чи ментора. Натомість є графік, завдання та група.

Людина, яка хоче стати програмістом, заходить на портал, реєструється та отримує доступ до особистого кабінету, де обирає дату наступного старту програми, що триватиме чотири місяці. У день старту (зазвичай це неділя) учасник отримує пакет матеріалів та завдання, яке треба зробити за цей рівень. Рівень триває 10 днів.

Матеріали складається з трьох частин: відео, текстові матеріали та перелік питань (на які немає відповідей ні в відео, ні в тексті).

Продовження у статті від онлайн видання Куфер.

Текст: Ольга Перехрест