News

Urban Space 100: 4 роки «в ефірі» та новий ґрантовий сезон

12.03.2019

Як засвідчив приклад Urban Space 100, ідея спрямовувати значну частину прибутку ресторану на підтримку міських проектів виявилась дієвою — і захоплює багатьох. Тож не дивно, що за декілька років платформа «Тепле Місто», якій належить ідея громадського ресторану Urban Space 100, отримала з різних міст України й з-за кордону понад 250 запитів на реплікацію проекту. Першим прикладом реалізації соціальної франшизи став Urban Space 500 у Києві, відкритий завдяки ГО «Інша Освіта» та компанії DRUZI Cafe & Bar і, звісно ж, півтисячі співзасновників. Серед планів команди «Теплого Міста» — подальший розвиток програми соціальної франшизи Urban Space.

А сьогодні, на старті нового ґрантового сезону, дивимося, що було в попередніх 15-ти.

Ви про них знаєте

Кожен із нас точно чув про проекти у Франківську, підтримані Urban Space 100, але може навіть не здогадуватися про цей зв’язок. Скажімо, День вуличної музики і Музичний тролейбус, танцювальний фестиваль від однієї з найкращих українських команд Apache Crew і проекти від Urban Space Radio (Urban Хmas Radio, марафон «Нуяктобісказати»). Або створення муралів та відновлення старовинних дверей, конференція «Кіно за кадром» і форум про культурні процеси в регіонах та ін.

Або ще: проект із ремонту візків у медзакладах і змагання з бочі для людей з інвалідністю, організація студентських просторів й дитячих активностей (як сімейний пікнік чи школа вертепу), проект «Поділися їжею» та «Мотузковий парк для дітей із тяжкими порушеннями мовлення й аутизмом» (наразі найдорожчий проект — із ґрантом на суму 72 тис. грн.). Перелік можна продовжувати, адже за чотири роки Urban Space 100 надав фінансування 91 проекту на загальну суму 2 121 164 грн.

Це досить різні проекти: тематичних пріоритетів не передбачено. Важливо лише, аби задум був втілений у Франківську і мав на меті поліпшити життя в місті, розкрити для нього нові теми й можливості. Фонд ґрантової програми Urban Space 100 формується з 80% чистого прибутку ресторану й розподіляється на проекти щокварталу. Тобто кожен відвідувач закладу, з’ївши чи випивши щось у закладі, робить внесок у міські ініціативи. Проекти-переможці, які подаються на ґрантові конкурси (їх є 4 на рік), на загальних зборах визначають співзасновники Urban Space 100.

Тенденція до зростання

Від заснування ресторану до тепер спостерігається позитивна динаміка — і щодо суми ґрантового фонду й відповідно щодо кількості підтриманих громадських проектів. Якщо у 2015 році було профінансовано 5 проектів (на 68 тис.грн), то у 2018-му — 26 проектів на загальну суму 840 тис грн.Чималу увагу громадськості й медіа минулого року привернули дослідження й реставрація старовинних вивісок у центральній частині Івано-Франківська, проект із моніторингу якості повітря Eco City, фестиваль «Брама» (ґрант покрив призовий фонд переможців конкурсу фентезійних оповідань і видання збірки найкращих текстів).

Закономірно, не кожен проект, у який повірили, виправдовує очікування. Часом команда проекту має замало досвіду, інколи ідея не отримує бажаного запиту з боку містян або виникають якісь інші труднощі. Крім того, ефект «м’яких» проектів не так просто виміряти: це конференції, фестивалі, освітні події, де ми передаємо інформацію, знання, навички, генеруємо ідеї, розвиваємо критичне мислення, емоційний інтелект тощо. Із «твердими» рішеннями простіше: інфраструктурні зміни можна побачити, доторкнутись до них. Та для команди «Теплого Міста» важливо розуміти, як підтримані рестораном проекти змінюють Івано-Франківськ: цей вплив у перспективі планують проаналізувати завдяки незалежному соціологічному дослідженню. Але й без аналітики очевидно, що все більше людей мають класні ідеї, готові вчитися й діяти, розуміють, що якість і комфорт життя у місті залежать насамперед від них та їхньої проактивності. Якщо співзасновники не бачать належних для підтримки ініціатив, частину згенерованих за квартал коштів скеровують на депозитний рахунок: саме там гроші й чекають на майбутні класні ідеї.

Деякі, підтримані Urban Space 100, ініціативи «вистрілюють». Особливо втішно, коли проект виходить на сталу основу: команда росте професійно, залучає фінансування з різних джерел, формує навколо себе спільноту. Так, свого часу громадський ресторан підтримав видання навчальної книги з робототехніки «Arduino для початківців» — для гурткової роботи у позашкільних і шкільних навчальних закладах міста. А трохи згодом діти, які займаються Arduino-робототехнікою, втілили проект Eco City (також отримавши ґрант від Urban Space 100). Школярі  виготовили пристрій для контролю параметрів якості повітря; тепер такі пристрої розміщені в кількох точках міста і франківці можуть відстежувати, чим дихають. Нині у юних робототехніків та їхніх наставників ще чимало цікавих ідей.

Класно, коли завдяки ґрантовій підтримці ресторану загалу стають доступними якісні тематичні події. Так, наприклад, було з відкритими заходами в рамках конференції Design Village, наймасштабнішої велоподії України Veloforum, урбаністичного фестивалю «Сеанс Міського Сканування».

16 сезон: стартуємо

У рамках деяких ґрантових сезонів відбуваються й події, спрямовані на активізацію містян, роз’яснення особливостей подачі заявки на ґрантову програму від Urban Space 100 (скажімо, як у 3-хвилинному відео чітко й зрозуміло донести до співзасновників суть і важливість свого проекту).

15 березня стартує шіснадцятий ґрантовий сезон від Urban Space 100. Марта Гладка, координаторка програми Urban Space,  зазначає:

— Ми хочемо перезавантаження. Цього сезону було б класно бачити цікаві, новаторські за тематикою й форматами, прогресивні й корисні для міста й франківців проекти. Сподіваюсь, що так і буде! Якщо у когось виникатимуть питання технічного характеру, скажімо, як заповнити заявку чи зняти відео, можна звертатися до мене — я проконсультую команду. Також цього сезону в нас запланована подія, на якій нагадаємо всім зацікавленим і розповімо новеньким про особливості ґрантової програми Urban Space 100. Якщо у вас є ГО, класна ідея для міста та план, як її втілити, тоді вам до нас! Франківську потрібні хороші ідеї та рішення, адже це — майбутнє нашого міста.

Ми раді, що багатьох надихає ідея громадського ресторану Urban Space: об’єднання співзасновників, формування прозорого цільового фонду для ґрантової підтримки міських проектів, Urban Space Radio і подієвий майданчик як складові ресторанного простору. До речі, за 4 роки в Urban Space 100 відбулося 920 заходів! Вони завжди відкриті й доступні для всіх зацікавлених. Urban Space 100 — це успішна модель соціального підприємства і приклад того, як у локальному контексті можна cтворити щось унікальне й цікаве для світу.

Заявку на участь у ґрантовому конкурсі слід подати з 15 березня до 15 квітня. Більше дізнавайтеся тут.

А за новинами Urban Space 100 можна стежити тут.