News

Результати ґрантової програми Urban Space 100 за 2017 рік

27.03.2018

Urban Space 100 – перший в Україні громадський ресторан, відкритий 27 грудня 2014 року, що працює в Івано-Франківську. 

Заклад поєднує в собі функції ресторану, відкритого майданчика для подій та крамнички, що займається популяризацією локальних та всеукраїнських брендів. Окрім цього в приміщення інтегрована студія онлайн-радіо Urban Space Radio. 

Громадський ресторан Urban Space 100 є унікальним прикладом соціального підприємництва. 80% чистого прибутку закладу щоквартально розподіляється на підтримку проектів, що роблять наше місто кращим. 

Для того, щоб отримати ґрант, проект має бути некомерційним і сприяти розвитку Івано-Франківська. Оцінювання проектів та вибір переможців ґрантової програми проводиться засновниками Urban Space 100 на закритих загальних зборах шляхом голосування. 
Загалом за час роботи Urban Space 100 було профінансовано 65 проектів на суму більше 1 млн грн. За 2017 рік вдалося підтримати 29 проектів на загальну суму 631 663 грн.

Багато із цих проектів ви можете знати: День вуличної музики, танцювальний проморолик Івано-Франківська, Лікар Свято, «Поділися їжею», Child-Friendly Public Space, Поставити на колеса, фотопроект «Архітектура. Музика. Балет» та інші.

Детальніше зі всіма проектами можна ознайомитись в розділі.

День вуличної музики

День вуличної музики – музична подія, яка відбувається щороку у третю суботу травня. Проект створив литовський музикант Андрюс Мамонтовас у 2007 році. Ґрантова програма Urban Space 100 підтримує проект «День вуличної музики» в Івано-Франківську 3 роки поспіль. В Україні День вуличної музики відзначають практично в кожному місті, Івано-Франківськ був одним із перших міст, яке приєдналось до ініціативи. День вуличної музики – це велике свято, де музиканти мають можливість проявити себе, а люди – послухати якісну сучасну музику, а також самим спробувати себе в музиці, адже гасло свята –  «Музикантом може стати кожен!». В Івано-Франківську в рамках Дня вуличної музики щороку відбувається відкриття музичного арт-проекту «Вуличне піаніно», на якому можуть грати всі охочі.

Іра Слободян, організаторка події, каже: «На ґрант від Urban Space 100 подаватись було не важко, адже заявка містить досить прості запитання та  низку простих мінімальних вимог. Чому вирішила податись саме на цей ґрант? Тому що не мала до того досвіду подавання, і механіка дій при подачі та вимоги виглядали для мене досить простими у виконанні. Завдяки ґранту вдалось два роки поспіль якісно організувати День вуличної музики в Івано-Франківську. Подаватись на ґрант від громадського ресторану Urban Space 100 – просто, і завдяки йому ми отримуємо великі можливості втілювати важливі ініціативи для нашого міста».


«Кіно за кадром»

Команда проекту ставила за мету ознайомити професіоналів, аматорів та зацікавлених у кіновиробництві, а також представників дружнього до кіно бізнесу і представників органів місцевого самоврядування з позитивними трендами та перспективами кіновиробництва в Україні й регіоні, а також сприяти формуванню ринку людських ресурсів у сфері кіноіндустрії. Конференція відбулася за участю професійних кіновиробників України та всіх зацікавлених сторін у форматі доповідей і дискусій.

Наталя Кобрин, проектний менеджер ГО «Кінороби»: «Загалом у самому процесі подачі на ґрант від Urban Space 100 немає нічого складного. Навіть для тих, хто робитиме це все вперше, так як і я. Скажу чесно, процес заповнення заявки на ґрант може бути не найцікавішим заняттям, але він допомагає конкретизувати те, що справді хочеться зробити. Основне – пам’ятати про дедлайн. А ще дуже цінним є зворотний зв’язок від кураторів, бо ваші запитання і потреби точно не залишать без уваги і спільно з вами все вирішать.
На мою думку, те, що вдалося провести у Івано-Фраківську конференцію «Кіно за кадром», –  велике досягнення. Всі спікери, яких ми запрошували для участі (а це відомі режисери, оператори, продюсери, режисери анімації, спеціалісти з візуальних ефектів та саунд-дизайну, відомі за фільмами «Брати. Остання сповідь», «Незламана», «Сторожова застава», анімації «Мавка. Лісова пісня» та «Викрадена принцеса»), радо відгукнулися і приїхали поділитися зі всіма охочими власним досвідом та розповіли про особливості своєї кінопрофесії.

Це неймовірне відчуття, коли бачиш повну реалізацію всього, що декілька місяців тому було ще просто словами на папері і підкріплювалося тільки амбіціями команди. Та завдяки ґранту від Urban Space 100, освітньому партнеру «FILM.UA. Факультет» і «100кубов» ми це зробили.
Тому, якщо у вас є класна ідея, яка, на вашу думку, дасть хоча би поштовх до хороших змін у Франківську, раджу не відкладати її десь далеко і «на потім», а подаватись на ґрант та реалізовувати свій проект. Успіху!»


Відкритий студентський простір «Paragraph»

Ініціатива надійшла від студентів ПНУ ім. В. Стефаника, які хотіли облаштувати відкритий студентський коворкінг-простор «Paragraph» на базі одного з читальних залів Наукової бібліотеки ПНУ. Для студентів потрібне місце, де можна безплатно посидіти з друзями, повчитись чи попрацювати за ноутбуком, обговорити власні ідеї та проекти. «Paragraph» стане місцем для зустрічей, роботи і відпочинку, проведення лекцій, презентацій, тренінгів і майстер-класів, змагань та перегляду фільмів, яке буде безплатним, з постійним Wi-Fi, зручними меблями і ремонтом. Наразі проект знаходиться в процесі реалізації.

Віктор Лесик, координатор проекту, каже: «Подаватись на ґрант було не важко, оскільки вже мали попередній досвід з «Міськими Ґрантами» від «Теплого Міста». Набагато важче – втілити задумане, особливо, коли робиш таке вперше і не знаєш, що тебе чекає в процесі реалізації. Подалися на ґрант від Urban Space 100 – бо це хороша можливість почати фандрейзинг, коли за спиною немає величезного досвіду, але є щире бажання щось змінити. «Якщо інші вигравали, – то і ми зможемо» – сподівалась наша команда (і не даремно ☺).

Через нашу недосвідченість, а також деякі перешкоди, що залежали не від нас, реалізація проекту трохи затягнулась, але буквально днями ми завершили роботи зі створення екомеблів із дерев'яних палетів. Згодом чекаємо на обіцяне обладнання від Департаменту культури (з Бюджету участі 2017), і вже тоді зможемо провести заплановану презентацію проекту».

До 15 квітня триває весняний сезон ґрантів від Urban Space 100. Правила залишаються незмінними – завантажити та заповнити аплікаційну форму, зняти відеоролик і податись через одного зі співзасновників ресторану, фейсбук-профілі яких можна знайти на сайті Urban Space 100.